Akademi Jurugambar & Juruvideo Profesional

Professional Photographer & Videographer Academy Since 2007

| Utama | Latar Belakang | Foto APV | Testimoni | Pertandingan | Sebalik Tabir | Hubungi Kami | Terma Dan Syarat | Eddie PhotoVideo |
 
Akademi PhotoVideo (001940127-U) juga telah didaftarkan dibawah syarikat CMC Tech Resources (001473564-K) dan dibawah Kementerian Kewangan Malaysia serta Kontraktor Bumiputera (357-02141084). Akademi PhotoVideo ditubuhkan pada tahun 2007 dan mengambil masa 6 bulan penyelidikan.
 
* Kami akan mengumumkan tarikh kursus akan datang di website ini. Sekiranya anda minat untuk mengikuti kursus akan datang anda boleh emailkan kepada kami tajuk "kursus fotografi" berserta nama dan no telefon. Kami akan menghubungi anda setelah mendapat tarikh yang bersesuaian.
 
emailkan ke
 
info@akademiphotovideo.com
 
Tajuk : Akademi PhotoVideo
 
Sekiranya terdapat sebarang masalah sila hubungi saya di
 
HP : 013-3913102
YM : cmctech2004
SKYPE : eddiephotovideo
FB : eddie photovideo
 
 
Sukatan Pembelajaran
 
Kami menekankan secara terperinci setiap topik yang diajar sambil anda mengaplikasikan apa yang diajar secara terus pada kamera bagi setiap subjek. Ianya tidak diajar didalam mana-mana buku ataupun didalam forum mahupun di internet.
 
Kursus Asas Fotografi + Lanjutan
 
Isi kandungan pembelajaran secara keseluruhannya merangkumi :
 
Kamera
 
1. Komposisi Asas
2. Penggunaan ISO
3. Eksposure "dedahan"
4. Aparture
5. Kelajuan Shutter
6. Jenis Dedahan
7. Metering.
8. Fokus dan mode fokus
9. White Balance
10. Warna
 
Lensa
 
1.Focal Length
2.Jenis-jenis Lensa
3.Penapis
4.Fokus
 
Fakta Penting Semasa Mengambil Gambar
 
1.Mengawal komposisi
2. Deep Of Field
3. Perspective
4. Mengawal Exposure
5. Cahaya
6. Seni Lihat
7. Sudut Pandangan
8. Rule Of Third
9. Sunny 16
10. Panning
11. Kualiti imej (RAW, Jpeg)
12. Pengunaan cahaya (flash,
     reflector, natural light)
   
- Potrait Fotografi
- Fotografi Sukan 
- Kandid
- Photojournalism
- Indoor dan outdoor
- Protokol dan adat
- Teknik mengambil
  gambar koprat,
  berkumpulan, aksi, VVIP
  serta Sultan/Raja.
- Apa yang perlu dan tidak 
  perlu anda lakukan
 -Komunikasi dengan  
  pelanggan atau "public
  relation"
- Asah mata
- Bagaimana nak
  memulakan kerjaya sbg
  jurugambar
- Harga anda
 
Latihan amali :
 
Photojournalism, sunny 16,  potrait, scenery, panning, light trail, light painting, night shot, slow and high speed, macro dan pelbagai.
 
Teknik Eddie PhotoVideo dimana para peserta akan diajar sama seperti team Eddie PhotoVideo melakukan latihan sebelum ianya diserapkan sebagai jurugambar EPV. Kesemua team EPV dicungkil bakatnya semasa di dalam kelas APV. Anda akan diajar bagaimana mengayakan model untuk menampakkan gambar lebih hidup, semulajadi, seni, terperinci dan kandid “Lively, natural, candid, artistic and detailed”

Dan pelbagai topik yang hangat diperkatan
 
         Kami meminta setiap peserta dapat memberikan 5 keping gambar bercetak bersaiz 5R sebelum bermulanya kelas supaya kami dapat melihat gambar yang diambil sebelum dan selepas kursus.


Pendaftaran bermula pada waktu pagi dan seterusnya sesi teori berserta praktikal dan foto kritik sehinggalah ke tengah malam.Anda akan didedahkan kepada photojournalism, potrait, scenery, panning, light trail, light painting, sunny 16, macro dan pelbagai. Kesemua peserta di sediakan kemudahan yang selesa bagi membolehkan anda belajar dengan tenang. Penghinapan disediakan diatas permintaan.
 
      Keesokan pagi selepas sarapan para peserta akan didedahkan latihan mengambil gambar portrait, scenery serta mempelajari mengenai sudut, asah mata dan, soal jawab. Selepas makan tengahari  para peserta hendaklah memilih gambar terbaik yang diambil sepanjang tugasan dan praktikal dan dibentangkan serta mengulas setiap gambar yang diambil.Soal jawab dan photo kritik juga akan dilakukan. kemudian tugasan malam kedua akan diteruskan sehingga jam 11malam.
 
      Keesokannya pada hari ketiga, kursus lanjutan dimana selepas sarapan tugasan terakhir akan diberikan tetapi secara berkumpulan. Selepas makan tengahari anda akan diajar teknik panning. Kemudian pembentangan atau ulasan gambar akan dilakukan sehinggalah anda diajar pengunaan speedlight dan flash. Topik terakhir iaitu gambar koprat dan graduation akan dilakukan sebelum tamat. Jadual yang padat sehingga 3 hari 3 malam memberikan anda bermesra dengan kamera anda sepenuh masa sehinggalah anda dapat mengendalikannya dengan mudah.
 
 
 
Senarai Harga Kursus
 
Nilai Pelaburan Dan Wang Anda
 
Yuran yang amat murah dan berpatutan berbanding dengan ilmu yang anda akan perolehi!!! Kami mementingkan kualiti pembelajaran dan bukannya kuantiti yang hadir. Hanya 8 orang peserta sahaja bagi setiap sesi kelas!!! Apa yang penting ilmu yang anda bawa pulang akan membawa nilai yang tinggi. Kursus khas dari kami menekankan konsep pembelajaran secara praktikal termasuklah motivasi, photo kritik serta bagaimana hendak memulakan kerjaya sebagai seorang  jurugambar profesional. Akademi PhotoVideo juga mengajar bagaimana hendak memulakan perniagaan dan berhadapan / berkomunikasi dengan pelanggan.
 
Bilangan peserta kepada jurulatih / fasilitator dgn NISBAH 8 :1 membolehkan proses pembelajaran lebih personal dan lebih berkesan. Sepenuh masa sehingga 2 hari bagi kursus editing + design album, 2 hari 1 malam bagi kursus asas fotografi atau 3 hari 3 malam bagi kursus asas fotografi + lanjutan membolehkan anda belajar dan TERUS mempraktikkan segala yang dipelajari dalam kelas dalam bentuk gerak kerja dengan mengendalikan kamera 100% secara manual diatas PEMANTAUAN RAPI para jurulatih-jurulatih Professional kami.
 
Dengan kumpulan peserta yang sedikit masa akan diluangkan secara maksima untuk pembelajaran samada di dalam kelas, praktikal, makan, rehat dan sebelum tidur. Pembelajaran dan perkongsian idea dapat dijalankan sepanjang masa, baik dengan rakan atau jurulatih. Anda juga mendapat rakan-rakan baru dan membuat networking bagi bertukar fikiran. Pembelajaran dan praktikal sehingga 16 JAM sehari termasuk sebelah malam bagi kursus asas fotografi + lanjutan. Anda akan didedahkan bagaimana mengambil gambar pada waktu siang, malam, teknik kelajuan tinggi, rendah, sunny 16, panning, silhouette, speedlight, natural light, light painting, light trail dan pelbagai teknik yang tidak diajar secara parktikal pada kursus jurugambar yang lain.
 
Setiap bekas peserta APV boleh mengikut atau tag along dan mempelajari dari kami secara terus secara percuma semasa kami melakukan kerja-kerja mengambil gambar samada perkahwinan, koprat, majlis diraja, harijadi atau pelbagai majlis. Terma dan syarat Tag Along dan kerja-kerja yang dilakukan dibawah EPV atau APV.
 
Pelajari selok belok perniagaan fotografi dan videografi bersama Eddie, seorang jurugambar dan juruvideo professional sepenuh masa yang bukan sahaja menumpukan pada bidang foto dan video perkahwinan, malah didalam koprat, industri, produk, kesultanan dan lain-lain. Rebutlah peluang keemasan ini dengan segera.
 
Pesanan kami : Kini banyak kurus atau kelas fotografi, videografi dan editing boleh diperolehi dan adakah ianya sesuai dan berbaloi untuk anda? Anda perlu membuat penilaian bukan setakat yuran kursus yang murah tetapi sejauh mana pengalaman dan ilmu tenaga pengajar tersebut. Dimana kelas tersebut dibuat dan kelangkapan alat bantaun pembelajaran. Oleh itu pelajarilah ilmu daripada tenaga pengajar yang berpengalaman dan menjadikan kerjaya fotografi dan videografi sebagai rutin harian mereka.
 
Sila ke website fotografi dan videografi kami untuk melihat sebahagian gambar dan video yang pernah di rakamkan di www.eddie-photovideo.com
 
 
Kos termasuk :
 - Bilik seminar APV sendiri berhawa dingin
 - Model
 - Wi Fi
 - Makanan dan minuman disediakan
 - Sijil penyertaan
 - Tenaga pengajar dan pembantu
 - Kelengkapan peralatan pembelajaran termasuk komputer MAC, white board, LCD projektor dan skrin.
 - Nota berwarna, termasuk fail dan alat tulis.
 - Percuma sehelai T-Shirt
 
 
YURAN PENYERTAAN MENGIKUT KATEGORI :
 
Kursus eklusif, maksimum hanya 8 orang peserta sahaja untuk setiap kelas!!!
 
 
KURSUS ASAS FOTOGRAFI 2 HARI 1 MALAM
 
 
 
Ringkasan Senarai Harga Bagi Kursus Asas Fotografi  (2 hari 1 malam)

Perseorangan                                             =  RM990.00  *RM900
*Pelajar / OKU / Pesara / Ibu Tunggal      =  RM900.00
 *RM810  (sila bawa "id" semasa pendaftaran)
Bekas peserta                                             =  RM900.00  *RM810 
Badan kerajaan                                           =  RM1500.00
Peserta bukan warganegara                     =  RM1200.00 atau 375.00USD
Syarikat / kerajaan luar negara                 =  RM1700.00 atau 531.00USD      Base on 3.2 exchange rate
 
* Potongan 10% bagi kumpulan melebihi 3 orang ke atas di atas satu resit utk semua kategori atau
* Potongan 10% bagi "early bird" bayaran penuh 10 hari sebelum tarikh kursus bermula
 
Ilmu dan nilai yang anda akan anda perolehi melebihi dari harga yang kami tawarkan. Harga kami masih murah dipasaran. Walaupun kursus kami 2 hari tetapi ianya bersamaan dengan 3 hari kursus kerana kami melakukan kelas sehingga jam 12 malam iaitu 2 hari 1 malam untuk meliputi 3 hari pembelajaran. Pelbagai kemudahan disediakan untuk para peserta supaya anda dapat menumpukan subjek yang diajar 100% berbanding dengan kursus yang diajar oleh pihak lain selama 1 atau 2 hari pada waktu pejabat sahaja tanpa kemudahan dan liputan pembelajaran yang lengkap.  Kami menjamin bagi yang anda tidak tahu langsung DSLR hanya dalam masa 8 jam anda boleh tersenyum dapat menggunakan DSLR secara 100% manual. Ditambah dengan bimbingan tenaga pengajar yang berpengalaman luas didalam dan luar negara.
 
 
 KURSUS ASAS FOTOGRAFI + LANJUTAN 3 HARI 3 MALAM
 
 
 
Ringkasan Senarai Harga Bagi Kursus Asas Fotografi + Lanjutan  (3 hari 3 malam)

Perseorangan                                             =  RM1400.00  *RM1260
*Pelajar / OKU / Pesara / Ibu Tunggal 
    =  RM1250.00  *RM1125  (sila bawa "id" semasa pendaftaran)
Bekas peserta                                             =  RM1250.00  *RM1125 
Badan kerajaan                                           =  RM2200.00
Peserta bukan warganegara                     =  RM1800.00 atau 562.00USD
Syarikat / kerajaan luar negara                 =  RM2500.00 atau 781.00USD
 
* Potongan 10% bagi kumpulan melebihi 3 orang ke atas di atas satu resit utk semua kategori atau
* Potongan 10% bagi "early bird" bayaran penuh 10 hari sebelum tarikh kursus bermula
 
Ilmu dan nilai yang anda akan anda perolehi melebihi dari harga yang kami tawarkan. Harga kami masih murah dipasaran. Walaupun kursus kami 3 hari tetapi ianya bersamaan dengan 5 hari kursus kerana kami melakukan kelas sehingga jam 1 pagi iaitu 3 hari 3 malam untuk meliputi 5 hari pembelajaran. Pelbagai kemudahan disediakan untuk para peserta supaya anda dapat menumpukan subjek yang diajar 100% berbanding dengan kursus yang diajar oleh pihak lain selama 1 atau 2 hari pada waktu pejabat sahaja tanpa kemudahan dan liputan pembelajarn yang lengkap.  Kami menjamin bagi yang anda tidak tahu langsung DSLR hanya dalam masa 8 jam anda boleh tersenyum dapat menggunakan DSLR secara 100% manual. Ditambah 30 jam lagi untuk kursus lanjutan bagi mengkukuhkan ilmu dan keyakinan diri untuk menjadi seorang jurugambar profesional.
 
 
KURSUS ASAS SUNTINGAN + REKACIPTA DESIGN ALBUM (2 HARI)
 
 
 
Ringkasan Senarai Harga Bagi Kursus Suntingan + Rekacipta Album
 
Perseorangan                                           =  RM750.00  *RM675
*Pelajar / OKU / Pesara / Ibu Tunggal    =  RM700.00 
*RM630   (sila bawa "id" semasa pendaftaran).
Bekas peserta dr kursus foto                 =  RM700.00 
*RM630
Badan kerajaan atau syarikat                 =  RM1300.00
Peserta bukan warganegara                   =  RM900.00 atau 281.00USD
Syarikat / kerajaan luar negara               =  RM1500.00 atau 469.00USD
 
* Potongan 10% bagi kumpulan melebihi 3 orang ke atas di atas satu resit utk semua kategori atau
* Potongan 10% bagi "early bird" bayaran penuh 10 hari sebelum tarikh kursus bermula
 
Pelaburan wang anda terjamin dimana pelbagai kemudahan dan kelengkapan disediakan untuk para peserta supaya anda dapat menumpukan subjek yang diajar 100% tanpa sebarang masalah. Kursus yang amat berbaloi kerana kami gabungankan 2 kursus iaitu suntingan "editing" dan rekacipta "design" album. Kami telah membuat kajian demi kajian bagi memudahkan setiap peserta kursus dapat belajar secara cepat dan berkesan membuat suntingan dan merekacipta album. Walaupun anda tiada "basic" photoshop, kami menjamin anda dapat melakukannya dengan bimbingan professional dari kami di APV. Dengan mempunyai pengalaman yang luas serta tugasan harian didalam bidang ini anda dijamin memperoleh ilmu secara cepat dan pantas.
 
 
KURSUS ASAS VIDEOGRAFI 3CCD & CINEMATOGRAPHY (DSLR)
 
 
 
Ringkasan Senarai Harga Bagi Kursus Asas Videografi 3CCD & Cinematography (DSLR)
 
Perseorangan                                           =  RM450.00   *RM405
*Pelajar / OKU / Pesara / Ibu Tunggal    =  RM400.00  
*RM360  (sila bawa "id" semasa pendaftaran).
Bekas peserta dr kursus foto                 =  RM400.00  
*RM360
Badan kerajaan atau syarikat                 =  RM1000.00
Peserta bukan warganegara                   =  RM750.00 atau 240.00USD
Syarikat / kerajaan luar negara               =  RM1100.00 atau 365.00USD
 
* Potongan 10% bagi kumpulan melebihi 3 orang ke atas di atas satu resit utk semua kategori atau
* Potongan 10% bagi "early bird" bayaran penuh 10 hari sebelum tarikh kursus bermula
 
Kursus terbaru kami menjamin anda dapat menumpukan subjek yang diajar 100% tanpa sebarang masalah dengan kemudahan yang lengkap. Kursus yang amat berbaloi kerana kami gabungankan 2 video kamera iaitu standard kamera 3 CCD dan DSLR kamera. Kami telah membuat kajian bagi memudahkan setiap peserta kursus dapat belajar dengan lebih berkesan walaupun anda tiada ilmu pengunaan video sebelum ini. kami menjamin anda dapat melakukannya dengan bimbingan professional dari kami di APV.
 
Percuma sehelai baju Tshirt "Akademi PhotoVideo" yang bernilai RM35.00 setiap satu
Hubungi saya sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sehelai dua lagi baju APV dengan harga RM35 sahaja setiap satu
 
*  Potongan 10% bagi kumpulan melebihi 3 orang ke atas di atas satu resit utk semua kategori.
*  Potongan 10% untuk pendaftaran terawal pada tarikh yang telah ditetapkan. Bayaran penuh selepas diskaun hendaklah
   dijelaskan.
 
* Pelajar / OKU / Pesara / Ibu Tunggal sila  bawa  sijil, kad atau id semasa mendaftar bagi mendapatkan harga diskaun.
  Sekiranya tiada id atau sijil harga perseorangan akan  dikenakan.  Anda  juga  boleh  membuat  salinan  id  atau  sijil
  tersebut.
 
* Pelajar sepenuh masa yang masih menuntut di sekolah rendah, menengah dan institusi pendidikan bagi sijil, diploma
  dan 1st degree sahaja.
 
 
Jangan bandingkan harga tetapi bandingkan secara keseluruhan ilmu, kemudahan, kualiti yang anda dapat bersama APV!!! Sekiranya ingin berjaya marilah bersama APV, kesemuanya terbukti berkesan.
 
Sila daftar sekarang. Kami akan menutup pendaftaran seminggu sebelum tarikh kursus bermula dan ianya bergantung kepada kekosongan tempat. Sekiranya penuh kami akan menutup permohonan lebih awal. Pemohonan selepas itu tidak akan dilayan.....So tunggu apa lagi..
 
Untuk pengetahuan kami pernah membuat kursus fotografi perseorangan sebelum ini dengan bayaran sebanyak RM3000 iaitu selama 3 hari,  beliau sekarang adalah jurugambar bebas.
 
 
Penting :
 
Kami hanya meneima pembayaran melalui tunai, ATM, dan transfer bank Maybank sahaja bagi persendirian.
 
Sekiranya menggunakan perkhidmatan ATM slip, telegraphic transfer pembayaran hendaklah diemailkan kepada saya sebagai bukti pembayaran. Anda boleh mengambil gambar slip atau scan slip tersebut dan emailkan kepada kami.
 
Sekiranya melalui maybank2u anda hendaklah masukan email saya info@akademiphotovideo.com sebagai bukti pembayaran.
 
Kegagalan berbuat demikian akan merumitkan keadaan kerana tiada bahan bukti bahawa anda telah membuat pembayaran. Kami menerima sehari 2-3 pembayaran, Oleh itu kami perlu tahu siapa yang membuat bayaran tersebut.
 
Sila bawa bukti bayaran slip ATM, online transfer, TT dan lain-lain semasa pendaftaran.
Slip ATM mesin                                          Slip telegraphic transfer sekiranya anda peserta dari luar Malaysia